18.12.2020. Danas je u sali Kulturnog centra „Dositej Obradović“ održana četvrta sednica Skupštine opštine Batočina. Sednicu je obeležilo usvajanje seta odluka iz oblasti finansija, odnosno budžeta. Odluka o budžetu opštine Batočina za 2021.godinu usvojena je većinom glasova prisutnih odbornika i po njoj će ukupni budžet naše opštine iznosti 528.400.000 dinara.

„Ovo je prvi budžet sa kojim sam ja solidno zadovoljan, u smislu da je više razvojni nego prethodni budžeti, odnosno manje sredstava iz njega ide na vraćanje nekih starih obaveza koje se provlače iz perioda od 2013. do 2015. godine. Većina nasleđenih kredita i obaveza je isplaćena ili ce biti isplaćena u toku naredne godine, tako da, pored duga prema vodovodu ostaće nam samo mali deo jednog kredita koji ćemo otplatiti početkom 2022.godine, što će umnogome rasteretiti sve naredne budžete“ istakao je Zdravko Mladenović, predsednik opštine Batočina, pozivajući odbornike da usvoje budžet. Navodeći po pozicijama sve planirane prihode i rashode, Mladenović je napomenuo da nas u narednoj godini očekuje završetak rekonstrukcije škole u Badnjevcu, a od planiranih investicija je izdvojio rekonstrukciju škole u Brzanu i početak izgradnje zelene pijace u Batočini, te je naveo da će sledeće godine biti uvećane subvencije u poljoprivredi i broj korisnika opštinskih učeničkih i studentskih stipendija.
Pre odluke o budžetu za narednu godinu odbornici su usvojili treći rebalans budžeta za ovu godinu kao i Izveštaj o izvršenju odluke o budžetu opštine Batočina za period 01.01.2020. do 30.09.2020.godine. I kroz rebalans i devetomesečni izveštaj provlači se smanjenje budžetskih sredstava, a sve kao posledica pandemije koronavirusa i usvojenih mera Vlade Republike Srbije, odnosno smanjenje budžetskih prihoda nije zaobišlo ni opštinu Batočina.
Lokalni parlament je, takođe većinom glasova, dao saglasnost na Program poslovanja Javnog preduzeća „Lepenica Batočina“ iz Batočine za 2021.godinu, kao i na program korišćenja kapitalnih subvencija i cenovnik komunalnih usluga ovog komunalnog preduzeća za 2021. godinu.
Pored toga, usvojen je Pravilnik o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju iz budžeta opštine Batočina kao i izmena pravilnika za programe u oblasti sporta, te Strategija unapređivanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja opštine Batočina za period 2021. – 2025.godine.